EVE Failing to Start (Initramfs)

Before posting something, READ the changelog, WATCH the videos, howto and provide following:
Your install is: Bare metal, ESXi, what CPU model, RAM, HD, what EVE version you have, output of the uname -a and any other info that might help us faster.

Moderator: mike

Post Reply
ipalmer
Posts: 3
Joined: Sat Mar 10, 2018 4:28 am

EVE Failing to Start (Initramfs)

Post by ipalmer » Sun Apr 22, 2018 3:22 am

I have been using EVE without problem for some time now. However since yesterday, I'm unable to get it to work. When i start EVE in Esxi 6.5, the EVE logo appears for less than 2 seconds and directly goes to Initramfs mode (see screenshot).

NB: At this moment, i can't ping it or reach it through ssh or browser.
eve.PNG
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

ipalmer
Posts: 3
Joined: Sat Mar 10, 2018 4:28 am

Re: EVE Failing to Start (Initramfs)

Post by ipalmer » Sun Apr 22, 2018 3:55 am

Found this solution online and it worked:

eve1.PNG
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Uldis (UD)
Posts: 2522
Joined: Wed Mar 15, 2017 4:44 pm
Location: London
Contact:

Re: EVE Failing to Start (Initramfs)

Post by Uldis (UD) » Sun Apr 22, 2018 7:13 am

I afraid, that your eve is lost.
Usually such appears when your HDD is crashed..

UD

mathewfer
Posts: 49
Joined: Wed May 10, 2017 12:11 pm
Contact:

Re: EVE Failing to Start (Initramfs)

Post by mathewfer » Sat Jul 13, 2019 2:08 am

Hi Uldis,

I am experiencing the same issue few times now.
This symptom keep occurring few times mostly when moving mouse around etc on browser (Firefox) and unable to do anything. Then when try to login again, it is not possible to login. Then, after Eve rebooted via CLI, it goes to "initramfs" prompt. Note that when EVE was rebooted, all devices were UP running and not possible to shutdown even.

When "fsck -y /dev/mapper/eve--ng--vg-root" on that prompt, reboot EVE, we can login and start the LABs.

When you say it happens when HD crash, is there any solution to improve this for the stability?

My setup:
SuperMicro MB, ESXi 6.7, Intel Xeon E5-2620 v4, 128G RAM, 1T SDD (4x 250G HD)EVE-NG Community 2.0.3-92.

Mathew

Uldis (UD)
Posts: 2522
Joined: Wed Mar 15, 2017 4:44 pm
Location: London
Contact:

Re: EVE Failing to Start (Initramfs)

Post by Uldis (UD) » Sat Jul 13, 2019 7:14 am

Mathew,

The reason for such HDD behave, is brute power off or power outage of your EVE.
Make sure you dont do it.
Use cli command
shutdown -h now.
of course if your nodes were running when you rebooted eve, it corrupted that lab.
Keep eye on your EVE, do not overload its resource to run lab..
There is not hing to advice or improve.
Just use your EVE wisely
Uldis

Post Reply